8 Ocak 2015 Perşembe

MURAT TÜRKER'DEN ÇOK İSÂBETLİ TESBİTLER

MURAT TÜRKER (@murtur06) KARDEŞİMİZDEN ÇOK İSÂBETLİ TESBİTLERİN DERLENMİŞ HÂLİNİ ARZ EDİYORUM
Asıl meselemiz, müslümanların uluslararası siyaset ve metodlarına yön verecek bir siyaset fıkhımızın olmayışıdır. Bu kafa karışıklığı müslümanların davalarını ve birlik şuurlarını parçalıyor, manipülasyonları besliyor.
Fıkıh, terminolojik olarak amelî hükümlere taallûk etse de, müslüman, hayatına yön veren ana programı fıkhın yönlendiriciliğinde belirler.
Ümmet olarak darboğazdan geçtiğimiz bu siyasî konjonktürde, müslümanlara şumullü bir stratejik perspektif kazandıracak olan da fıkıhtır.
Klasik metinlerin temel gündemiyle sınırlandırılamayacak kadar canlı bir alandır fıkıh. Bugün de dini, temel sabiteleri bildiği kadar dünyayı, dünya siyasetini bilen ve yaşadığımız zihnî karışıklığı içeriden referanslarla izale eden bir fıkhî çabaya ihtiyaç var. 
Bir hadisenin hükmü zaman ve zeminle bağlantılıdır.
Hükmün sebebi, şartları, uygulama zemini gibi teknik boyutlar üzerinden bir olayın zamanüstü şumulü belirlenir.
Bir 'karikatür krizi'nde bile ortak ve etkili bir ses/tepki ortaya koyamamış olmamız, ne yapacağımızı bilmiyor oluşumuzla ilgili.
Böyle bir sorun karşısında ilmî/amelî tavır ne olmalı sorusunun cevabını ise güncel bir fıkhî ehliyete sahip âlimler vermeliydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İzleyiciler