8 Ocak 2015 Perşembe

TEPKİ VERMEDE "İLÂHÎ YÖNTEM"

Âlemlerin Rabbi olan ALLAH’ımız, celle şânuhu, mubârek TâHâ sûresinde, mubârek Kur’ân’da ALLAH’a, celle şânuhu, deyim yerindeyse “kafa tutma”nın evrensel simgesi olan Firavun “her türlü sınırı aşan bir azgınlık” sergilediğinde, ona büyük İslâm peygamberi Hz. Mûsâ efendimizi (AS) kardeşi Hz. Hârûn (AS) ile birlikte gönderir. Görevleri ona karşı gereken tepkiyi vermektir


20 TâHâ 43 Gidin ikiniz Firavun'a! Şu kesin bir gerçek ki o tuğyân etti!

Gidin ikiniz Firavun'a! Şu kesin bir gerçek ki o tuğyân etti/her türlü sınırı aşan bir azgınlık sergiledi!

Bu tepkinin nasıl verilmesi gerektiğini ise ALLAH’ımız, celle şânuhu, şöyle tarif eder:
 
20 TâHâ 44 Artık söyleyin ona yumuşak bir kavl/söz ki, tezekkür etsin ya da haşyet etsin!” 

Artık söyleyin ona yumuşak bir kavl/söz ki, tezekkür etsin/bu tavrınızı zihninde her an diri tutarak hatırlasın ve ondan dersler çıkartsın ya da haşyet etsin /yalnızca ALLAH karşısında duyulması gereken ve O’nun sınırsız kudretini ve azametini hakkıyla kavramış olmaktan kaynaklanan saygı ve hayranlık dolu o çok büyük korkuyu duyarak ona göre davransın!” 

Gerek Hz. Mûsâ (AS), gerekse kardeşi Hz. Hârûn (AS) “qawl-i leyyîn” kullanmaları emri karşısında, ALLAH’ımız, celle şânuhu, onlara bu tür bir tepki verişin sonuçlarını açıkladığı hâlde, şaşırırlar!

20 TâHâ 45 Dediler ki: “Rabbimiz! Şu kesin bir gerçek ki, korkuyoruz onun bize karşı, önümüze geçerek önümüzü kesen bir tavır/eylem sergilemesinden ya da tuğyân etmesinden!”

Dediler ki: “Rabbimiz! Şu kesin bir gerçek ki, korkuyoruz onun bize karşı, önümüze geçerek önümüzü kesen bir tavır/eylem sergilemesinden ya da tuğyân etmesinden/her türlü sınırı aşan bir azgınlık sergilemesinden!”

ALLAH’ımzın, celle şânuhu, cevâbı ise, her zamanki gibi kesin ve apaçıktır:

20 TâHâ 46 Dedi ki ALLAH: “Asla korkmayın! Şu kesin bir gerçek ki Ben ikinizle birlikteyim işiterek ve görerek!”

“Charlie Hebdo” adlı varakpâreyi pervâsızca yayımlayanlar, bu varakpârenin küstah ve saldırgan tavrını onaylayıp sürdürmesine izin verenler ve onu doğrudan ve/veya dolaylı olarak destekleyenler,  “Çağdaş Firavunizm”in  temsilcileridir. Mü’min Muslimanlar, elbette ki bu fiîlî durum karşısında sessiz-suskun kalmayacaklardır, kalamazlar! Ne var ki, tepkilerini gösterirken “İlâhî Yöntem”i uygulamazlarsa, hiçbir sonuç elde etmeleri mümkin değildir!
“Charlie Hebdo” adlı varakpârenin pervâsız küstahlıkları karşısında söylenecek olan “qawl-i leyyin”in ne olması gerektiğine, elbette ki İslâm ulemâsı bir şûrâ neticesinde karar verecektir.
qawl, unutulmamalıdır ki, yalnızca “söze dökülüp dile getirilen düşünce ve inançlar” değil, aynı zamanda “hüküm içeren söz” anlamlarını taşır.
Eğer “Çağdaş Firavunizm”in azgınlıklarına karşı verdiğimiz/vereceğimiz tepkinin, onu “her an zihninde tutarak hatırlayacağı ve ondan dersler çıkartacağı” ama aynı zamanda da “yalnızca ALLAH karşısında duyulması gereken ve O’nun sınırsız kudretini ve azametini hakkıyla kavramış olmaktan kaynaklanan saygı ve hayranlık dolu o çok büyük korkuyu duyarak ona göre davranacağı” bir sonuca ulaşmasını gerçekten istiyorsak “qawl-i leyyîn”e başvurmak mecbûriyetindeyiz. Çünki ALLAH’ımız, celle şânuhu, ancak o zaman “işiterek ve görerek” yanımızda, bizimle birlikte olacaktır ve bizim de “Çağdaş Firavunizm”in  “bize karşı, önümüze geçerek önümüzü kesen bir eylem sergilemesinden ya da her türlü sınırı aşan bir azgınlık sergilemesinden korkmamız” sözkonusu olmayacaktır!

Sözkonusu mubârek âyet-i kerîmelerin “düz metin” olarak aktarımını arz ediyorum:

İkiniz birlikte Firavun'a gidin! Şu kesin bir gerçek ki, o her türlü sınırı aşan bir azgınlık sergiledi! Artık ona îmânınızın gereği olan hükmü içeren bir sözü yumuşak bir şekilde söyleyin ki, bu tavrınızı zihninde her an diri tutarak hatırlasın ve ondan dersler çıkartsın ya da yalnızca ALLAH karşısında duyulması gereken ve O’nun sınırsız kudretini ve azametini hakkıyla kavramış olmaktan kaynaklanan saygı ve hayranlık dolu o çok büyük korkuyu duyarak ona göre davransın!” 
Bunun üzerine Hz. Mûsâ ve Hz. Hârûn dediler ki: “Rabbimiz! Şu kesin bir gerçek ki, biz onun bize karşı, önümüze geçerek önümüzü kesen bir eylem sergilemesinden ya da her türlü sınırı aşan bir azgınlık sergilemesinden korkuyoruz!”
ALLAH dedi ki: “Asla korkmayın! Şu kesin bir gerçek ki Ben işiterek ve görerek ikinizle birlikteyim!”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İzleyiciler