11 Haziran 2010 Cuma

Tezgâhtaki bir çalışmam: "KUR'ÂN METNİ" BÂBINDA...

Bismillâhirrahmânirrahîm

Mubârek Kur'ân'ı "anlamak üzere" tefsîrli bir meâl -ki mubârek Kur'ân'ı "anlamak üzere" okumanın tek yolu "tefsîrli bir meâl"le bu yola çıkmaktır. Bu husus çok ama çok önemlidir, özellikle ve öncelikle de yeni başlayanlar için!- okuma cihâdına yeni sıvananların karşılaştıkları/yaşadıkları en büyük sıkıntılardan biri, tefsîrli meâllerdeki -tâbir câizse- şeklî zorluktur. Şöyle ki: bütün meâller ister istemez Arabca mushaflardaki âyet-i kerîme numaralandırmasına uymaktadırlar. Bu da metni bir "bütünlük akışı" içinde kavramayı, özellikle ve öncelikle "acemiler" için bir hayli zorlaştırmaktadır.
Oysa mubârek Kur'ân'ın aslî metninde böyle bir âyet-i kerîme numaralandırması yoktu! Mü'min ve Mü'mine Müslümanlar Kitâbullah'ı, sûre başlarını belirten besmeleler hâriç, bütünlük akışı olan bir metin olarak okudular ve anladılar.
Mubârek âyet-i kerîmeleri ait oldukları her sûrede tek tek numaralandırmak -tâbir câizse- teknik bir kolaylık sağlama zarûretinden ortaya çıktı ve çok da iyi oldu.
Mubârek Kur'ân'ın bir meâli yüksek sesle okunduğunda, âyet-i kerîme numaralandırmaları metnin akışını bölmez - kaldı ki, bazen mubârek Kur'ân'la ünsiyeti pek fazla olmayanların bir meâli yüksek sesle okurken bile, âyet-i kerîme numaralandırmalarına "aldanarak" takıldıklarına, cümlelerin vurgularını yanlış yaptıklarına hepimiz defalarca şâhit olmuşuzdur. Ama kişi meâli tek başına okurken, göz bu numaralandırmalarla çok yorulur. Hele bir de "tefsîr dipnotları" varsa! Tecrübe fakîre göstermiştir ki, kitap okuma alışkanlıkları çok olan kişiler bile, mubârek âyet-i kerîmelerin doğru anlaşılmalarını sağlamak amacıyla çoğu kez kaçınılmaz olarak verilen tefsîr dipnotlarını okumaya, helen onların neredeyse tamamında yer alan ilintili âyet-i kerîmelere yapılan göndermelere gidip de bakmak konusunda akıllara durguluk verici bir tembellik sergilemektedirler! Nitekim YÖNTEM BÂBINDA başlığı altında sözünü ettiğim geleneksel "Satırarası Tefsîr" usûlünü kullanmayı tercîh edişim de bu tecrübeden ve endîşeden kaynaklanmaktadır.
Mubârek Kur'ân'ın aslî metnine sadakat konusunda azamî titizliği göstermek ve korumak kaydıyla, gerekli olduğunu hissettiğim ve tecrübeyle keşfettiğim yerlere tefsîrî anlatımı -tâbir câizse- "katarak" ve âyet-i kerîme numaralandırmasını tamamen iptâl etmek sûretiyle hazırladığım -yine tâbir câizse- "Kur'ân Metni"ni önce AÇIKYOLDAŞLARIMla, sonra da mubârek Kur'ân'ı doğru-dürüst okuma zahmetine hiç katlanmamış bâzı kimselerle paylaştığımda, beklediğimden de olumlu bir tepki aldım! "Ah!" dediler, "Bu şekilde çok daha rahat, kolay ve çok daha iyi anladık! Mubârek Kur'ân'ın tamamını bu hâle getirsen ya!"
İşte, tezgâhtaki çalışmamı bu ifâdeler tetikledi!
Elbette ki çok zor, çok uzun sürecek bir çalışma bu - ve elbette ki çok ama çok büyük bir titizlik gerektiriyor: kolay ve rahat anlaşılır, "bütünlük akışı"na sahip bir metin hazırlayayım derken, mubârek Kur'an'ın üslûbundan hiçbir şekilde tâviz verilmemesi gerekiyor!
Bu konuda pusuda bekleyen bir büyük tehlike de, insanların kendilerini hazırlamış olduğum "Kur'ân Metni"nin bir "bütünlük akışı" içinde sunduğu rahat ve kolay anlaşılırlığa kendilerini kaptırıp, mubârek Kur'ân'ın aslına gitmeyi, onu okumayı ihmâl etmeleri! Zira böyle bir çalışmanın hizmet edeceği ve etmek zorunda olduğu bir tek hedef olabilir: o da insanı mubârek Kur'ân'ın aslına, yani "meâl"ine bile değil, Arabca aslî, saf ve temiz hâline yönlendirmek ve hatta kucaklayıp taşımaktır! Bu hedefi gerçekleştiremeyen hiçbir çalışmanın mânâsı ve dolayısıyla da faydası yoktur, olamaz! Bu kanaat-i âcizâneme göre çok ama çok önemli hususu her zaman ve her yerde, altını kalın kalın çize çize vurgulayacağım elbette! Sizlerin de bu konuda desteğinizi ve yardımınızı beklerim!
MEDRESEM'de hazırlamakta olduğum "Kur'ân Metni"ni aşama aşama paylaşacağım sizlerle ve elbette ki eleştirilerinizi ve katkılarınızı bekleyeceğim.
Hâlis niyetli gayret fakîrden, takdîr ve tevfîk Âlemlerin Rabbi Allah'tan, celle şânuhu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

İzleyiciler